Media & arviot

Arvostelu- ja lehdistökappaleet: arvostelukappale@otava.fi

Kuvapankki: www.otava.fi/medialle

Tiedotus

Hanna-Leena Soisalo 
Viestintäpäällikkö 
Otava, Atena, Moreeni, Nemo, viihde
Puh:  0407430794
hanna-leena.soisalo@otava.fi

Kirjabloggaaja/somevaikuttaja?

  • Pyydä arvostelukappale sähköpostilla osoitteesta arvostelukappale@otava.fi
  • Mainitse toivomasi kirjan nimi ja linkkaa blogisi/kanavasi sekä yhteystietosi viitteeksiKUNINGATARLAIVASTA SANOTTUA...

"Olin odottanut kirjaa, ja oli mukava kuunnella se. Tarinaa isommaksi osoittautui herääminen siihen, että suomalaisia on tosiaan Tukholmassa ollut paljon noista ajoista lähtien. Ja toki itämaalaisten osuus emämaan rakentajina ja yhteiskunnan pilareina on ollut merkittävä. 
Niin, tarina oli myös tasaisen hyvä. Tykkäsin." 
*****
- Petteri Keränen /Storytel  


"Uutta tietoa tuosa ajasta. Kiitos mielenkiintoisesta tarinasta. Seuraavaa osaa odotetaan jo."
****
- Tuija Piipponen / Storytel

Blogeissa:


Podcast


ArtikkelitKATARIINANPYÖRÄSTÄ SANOTTUA...


"Olin lomalla, kun luin tämän kirjan parissa päivässä. Katariinan pyörä irrotti arjesta ja vei aikamatkalle 1500-luvulle. Kirjailija oli tehnyt taustatyönsä hyvin ja fiktiivisen tarinan ympärillä oli paljon historiallista tietoa. Kerronta oli sujuvaa ja tarinaan pääsi helposti sisälle. Luen mielelläni historiallisia romaaneja ja odotan tähän tarinaan jatkoa." 
- Maaret/ suomalainen.com


"Upea aloitus uudelle historialliselle kirjasarjalle. Historiallisiiin todellisiin tapahtumiin vahvasti nojaava vangitseva kuvaus naisesta, joka pakon sanelemana ottaa elämänsä ohjat omiin käsiinsä aikana, jolloin naisten oikeudet olivat koko lailla tuntematon käsite. 

Kirjailijan kaunis kuvaileva kieli ja tapahtumarikas tarinankulku veivät mennessään ja vaikka teos olikin monisatasivuinen, se tuli luetuksi pikapikaa muutamana iltana ja yönä. Kaikki se, mitä hyvään historialliseen tarinaan tarvitaan, löytyy näiden kansien välistä. Minut se ainakin vei mukanaan niin, että jäin innolla odottamaan seuraavan osan valmistumista. Teen teoksille hyvinkin tilaa kirjahyllyyni Kaari Utrion, Milja Kauniston ja Kristiina Vuoren vierelle."
- Tia V. / suomalainen.com


"Vahvan naisen tarina Katariinan Pyörä on neljäs Johanna Valkaman romaani, jonka olen nyt lukenut. Tämän viimeisimmän aivan hotkaisin. Minua on aina kiehtonut Suomen historia sen muinaistarinoista lähtien ja ahkerana sukututkijana myös viime aikoina 1500-1600 lukujen tapahtumat eli myös verisen nuijasodan ajat. Suomi oli Ruotsin kovassa kurimuksessa, koska kuninkaat tarvitsivat runsaasti rahavaroja ja miehiä jatkuvaan sodankäyntiinsä Euroopassa. Suomalaisen talollisen selkänahasta otettiin irti kaikki mahdollinen: miehet, hevoset, varusteet, ylläpito ja erilaiset kohtuuttomatkin lisäverot. 

Tällaiseen tilanteeseen on kuusi vuotta sitten saapunut Lyypekin rikkaasta hansakaupungista Jaakko Ilkan vaimoksi varakkaan maustekauppiaan sivistynyt ja kaunis tytär Susanna Katariina Weck. Kun Jaakko surmataan ,jää Katariina kolmen pienen pojan yksinhuoltajaksi ja joutuu hyljätyksi omiensa taholta ulkomaalaisena miniänä. Hän on rohkea ja neuvokas ja päättää taistella tullakseen hyväksytyksi omana itsenään ja selvitäkseen itselliseen yrittäjän elämään Turussa, jossa myös veljensä Jonatan asuu. 
Matka sinne apupappi vaunuseuranaan ja Rautamarski Flemingin huovit ja sontaryyttärit (mitähän se sana tarkoitit?) alituisesti vastassaan on melkoista selviytymistaistelua vielä matkalla mukaan otettujen lasten huolehtiminen vastuullaan. Katariinalla on laaja sydän huolehtia ja olla oikeudenmukainen kaikille. 

Kirjassa on mestarillisesti yhdistetty historiaa ja fiktiota sen ajan talonpoikien kurjista ja köyhistä oloista ,joihin itse eivät voineet kovin paljon vaikuttaa. Kieli on raikasta, värikästä, elävää ja runsassanaista, luontoa kauniisti kuvailevaa. Katariinan tarina tempaa lukijan pian vahvaan otteeseensa, joka pitää loppuun asti.. Kirja oli pakko lukea yhtä soittoa, jonka jälkeen jää malttamattomana odottamaan tarinalle jatkoa ja Katariinalle menestystä ja uusia seikkailuja! Johanna Valkaman paras kirja!"
- Kaija Kymenlaaksosta/ suomalainen.com


"Katariinanpyörä vie mennessään! Pitkästä aikaa todella imuisa historiallinen romaani. En ole harrastanut tämän tyyppisiä kirjoja sitten Kaari Utrion, mutta yllätyin todella iloisesti. Bonuksena tietysti osaltaan faktaan perustuvat juonenkäänteet ja se, että kirjan loppunäytös tapahtuu Turussa. Jään todella odottamaan mitä Susanna Katariinalle ja hänen suojateilleen tapahtuu Tukkiholmissa..."
- Ami /suomalainen.com


"Ennakkoasenteeni heitti häränpyllyä ja minusta tuli kerralla myös historiallisten romaanien lukija. Katariinan pyörä sai kiinnostukseni syttymään ja jo malttamattomana odotan, miten Ilkkalan Susannan määrätietoiset otteet tuottavat tulosta. Ripaus romantiikkaa, yllättävältä taholta, piristää myös lukijaa. Katariinan pyörä on sekä tieto- että seikkailukirja. Kirjan sivuilta aisti sen, miten suomalaiset vahvat naiset ovat osaltaan rakentaneet tätä yhteiskuntaa ja murtaneet sen ennakkoluuloja, tasoittaen tietä perässä seuranneille kanssasisarille. Vahva lukusuositus."
- Maaria H. / suomalainen.com


"Tarina tempaisi mukaansa, en malttanut lopettaa lukemista, vaikka halusinkin pitkittää lukunautintoa. Oma sukuni lähtöisin pohjanmaalta, niin koin syvää yhteenkuuluvaisuuden tunnetta"
- Sirkku / suomalainen.com

Blogeissa:


Podcast


Kirjakävelyllä-podcast (Spotify): Johanna Valkama - Katariinanpyörä
Evarian kirjahylly:
"Oih! Juuri niin romanttista kuin pitääkin, mutta ei mitään hömppää. Kirjasta tulee mieleen Kaari Utrion parhaimmisto (eli ne vanhemman pään kirjat, itse en niin hirveästi välitä näistä uusimmista Utrioista). Rautakauden ihmisten ja elämän kuvaus on vakuuttavaa, kirjailija on selkeästi perehtynyt aiheeseen huolella.

Kirja imaisi mukaansa heti ensimmäisiltä sivuilta lähtien, ja olisin varmasti lukenut kirjan samoilla silmillä loppuun asti, jos lukulamppu ei olisi päättänyt palaa juuri pahimmoilleen. Tämä kirja on hyvä ottaa mukaan Lukuiloa-haasteeseen. :)"

Kirjakko ruispellossa:

"Johanna Valkaman Itämeren Auri on täyttänyt elämäni ja ajatukseni siitä asti, kun olen sen kirjakaupasta hakenut. Eilen illalla sain tarinan päätökseen. Löysin kirjan minulle uudesta blogista, kuten kerroin aiemmin tällä viikolla. Itse lukeminen oli yhtä nautintoa, noin 400 sivua meni todella nopeasti. --- Itämeren Auri jää yöpöydälleni. Luen sen uudelleen seuraavan kuukauden aikana."


Lisää blogiarvioita:

Rossin lukucorneri >> katso myös videobloggaus
kirjailija valkeameri 
Lumousta etsimässä 
Kirjasähkökäyrä 
Ullan luetut kirjat 
Nousu.net kulttuurijulkaisu 
Cilla In Wonderland 
Nelliina by Niina Tapojärvi (Kodin Kuvalehti -blogi)
Kirjakirsu 
Kirjojen Pyörteissä 
Keijumetsästä 
Villasukka kirjahyllyssä
Books with M
Lukujonossa
Tuijata (äänikirjasta)
Kirjakaapin avain (äänikirjasta)
Kirjahullun päiväkirja
MorgwathNelliina by Niina Tapojärvi (Kodin Kuvalehti -blogi):

"Hyvän kirjan tuntee siitä, että tarina tempaisee mukaansa niin kokonaisvaltaisesti, että lukijalta katoaa ajantaju ja tietoisuus todellisuudesta. Johanna Valkaman Linnavuoren Tuuli oli juuri tällainen lukukokemus."

Kirjasähkökäyrä:

"Johanna Valkaman Metsän ja meren suku - sarjan toinen kirja Linnavuoren Tuuli lumosi minut vahvuudellaan, joka kesti kirjan alusta loppuun  asti. Hakoisten Linnavuoren Tuuli on Hämeen parantajan Aurin ja Aurin viikinkimiehen Haakon Haaksen tytär, josta äiti toivoi jatkajaa parantajan työlleen. Tuuli ei ollut kiinnostunut parantajan työstä, sillä hän oli perinyt isänsä urhean ja sotaisan luonteen. Tuulia kiinnosti luonto ihan eri tavalla kuin äitiään Auria, josta kertoi Valkaman esikoiskirja Itämeren Auri.
---
Johanna Valkaman kirjasarjan päähenkilöt ovat nuoria naisia, jotka seikkailevat Pohjolassa rautakauden aikana, jolloin tarvittiin taistelutaitoja ja parantajantaitoja. Linnavuoren Tuulin kuvioissa matkataan vuoroin Tuulin ja kolmen nuorukaisen matkassa ja vuoroin viikinkiveneen matkassa, jonka väkivahvat taistelijat olivat veronkantomatkalla, tosin ruumiita tuli runsaasti heidän jäljiltään. Veroja oli vaikea kerätä, sillä ihmiset pelkäsivät idästä tulevia sotureita ja olivat paenneet kodeistaan metsiin ja piilopaikkoihin. Viikinkiveneessä oli myös yksi väkivahva naistaistelija, joka oli palannut synnyinseuduilleen omista syistä. Tuulin ja viikinkinaisen kohtaaminen on kirjoitettu juonikuvioihin. Tuuli on syntynyt taistelijaksi, mutta monta estettä on voitettava, ennen kuin Tuulin tie on se minkä hän on itse valinnut. Linnavuoren Tuuli on hieno ja vangitseva historiallinen rakkaustarina ja se rakkaus ei ole kirjassa sokaiseva, vaan se on vahvistava voima."

Lisää blogiarvioita:

Kirjakirsu 
Kirjojen Pyörteissä 
Kirjakko ruispellossa 
Oksan hyllyltä
The YA Diaries 
Kirjasalkku
Kolmas kirja taskussa
Villasukka kirjahyllyssä
Tuijata (e-kirjasta)
Kirjahullun päiväkirja
Paulan kirjanurkkaNelliina by Niina Tapojärvi (Kodin Kuvalehti -blogi):

"Kaukosaarten Aino on kiehtova romanttinen seikkailu, ja Färsaarten koskematon karu luonto on tapahtumapaikkana lumoava. Pystyin melkein tuntemaan sumun kasvoillani. Kirjan ainoa puute on se, ettei siinä ole kolminkertainen määrä sivuja. Aiheesta olisi voinut lukea vielä paljon enemmän! On ihan sietämätöntä olla tällainen kirja-ahmatti, joka lukee kirjan yhdeltä istumalta."

Kirjakko ruispellossa:

"Johanna Valkaman Metsän ja meren suku -sarja on täydentynyt. Kolmas kirja on Kaukosaarten Aino, jonka sain luettavakseni vähän aikaa sitten. Sarjan aiemmat osat ovat Itämeren Auri ja Linnavuoren Tuuli. Muistan rakastaneeni edellisiä osia, joten odotukset tämän kirjan suhteen olivat melkoiset.

Valkaman Kaukosaarten Aino lunastaa kaikki asettamani odotukset. Rakastan tarinaa, joka sijoittuu kaukaisille Färsaarille ja kertoo hyvin pelkistetyn rakkaustarinan. Miljöö on karu ja armoton. Päähenkilöt ovat aiempaa elämäänsä paennut Ann ja oman elämänsä suuntaa etsivä nuori Iki-Kuura. Ann on paljon menettänyt nainen, joka on yksinäinen ja arka jatkamaan eteenpäin. Molemmat päähenkilöt voittavat minut vaivatta puolelleen, mutta erityisesti Iki-Kuuran nuoruus, sinisilmäisyys ja luottavaisuus liikuttavat minua lukijana. Iki-Kuura kaipaa kotiaan ja erityisesti äitiään Auria. Laulun ja musisoinnin lahjan saanut Iki-Kuura ei ole mikään tappelija tai soturi.
---
Valkaman kirja on huolella sommiteltu tarina, joka ilahduttaa kielellään. Kaukosaarten Aino on täydellinen lukunautinto historiallisen romaanin ystävälle."

Lisää blogiarvioita:

Kirjasähkökäyrä
Nousu.net kulttuurijulkaisu
Kahvikissan kirjahyllyssä
Kirjojen elämänmullistava taika
Noitanirkko
Omakirjamansikka
Rakkaudestakirjoihin
Kirjakirsu


Lisää arvioita sarjasta:"Jäävuonon Ruusu on upea viikinkiaikaan sijoittuva tarina voimastahtoisesta Erik Punaisen tyttärestä Freydisistä, joka etsi maallisia rikkauksia kaukaisesta maasta, mutta löysi jotakin maallisia rikkauksia arvokkaampaa. Vanhat saagat kertovat, että Freydis teki ainakin kaksi matkaa Viinimaahan, ja kirjailija on ollut uskollinen saagoille. Vanhat saagat ovat heränneet henkiin kirjailijan taiturimaisella otteella. Metsän ja meren suku jatkui upeasti viikinkien kuningattaren seurassa."


"Freydís on henkilöhahmona herkullinen - lujatahtoinen, kovapintainen, ylpeä ja armoton nainen, joka on valmis tekemään mitä vain saavuttaakseen tavoitteensa. Freydís ei siis ehkä ole mitä miellyttävin tuttavuus, mutta hänen matkaansa on äärimmäisen mielenkiintoista seurata. Viihdyinkin Jäävuonon Ruusun parissa erinomaisesti!"

Lisää blogiarvioita:


"Joko sakset on keksitty?" - Historiallisia romaaneja kirjoittavan Johanna Valkaman työaikaa kuluu faktantarkistukseen


www.retkipaikka.fi

Kirjojen luontokohteita taustoittavat blogisarjat:
Metsien kätkemä -tv-sarjan 2. kauden 2. jakso kertoo myös Itämeren Aurin tapahtumapaikoista, Torronsuosta ja Letkun uhrikivistä Tammelassa >> 

LehtijututAamulehti 18.7.2022Nokian Uutiset 18.7.2022

Aamulehti 5.8.2019 & NU


Aamulehti 14.7.2019


Kulttuurimedia Kuiske 27.5.2019


Pirkkalainen-lehti 10.10.2018


Valkeakosken Sanomat 10.9.2018

Alasatakunta 21.8.2018.
Aamulehti 3.8.2018.
Nokian Uutiset 10.8.2018.Teisko-Aitolahti
+

Kangasalan Sanomat

Oriveden Sanomat


Kantri (Maaseudun Tulevaisuus)
Hämeen Sanomat
Teisko-Aitolahti

Seutu-Sanomat: Taianomainen matka menneisyyteen

Nokian Uutiset


Somero


YLE: Naisten selviytymistarinoita 1000-luvulta
(videotallenne Helsingin Kirjamessuilta 2016)Seuraa blogia